UDRUGA JUDITA: Predstavljanje projekta Zemlja se trese – ne obitelj

U četvrtak, 14. listopada 2021. sisačka udruga “Judita” održala je predstavljanje projekta “Zemlja se trese – ne obitelj”. Program je to koji je ostvaren uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te je predstavljanju prisustvovao i voditelj Samostalne službe za programe i projekte u području demografije i mladih Marin Šarlija. U svom je uvodnom obraćanju istaknuo: „ Za provedbu ovoga projekta osigurali smo budžet koji nije velik, ali nastojimo najviše ulagati tamo gdje je najpotrebnije. Središnji državni ured za demografiju i mlade nema kapacitete poput ministarstva ali zato se moramo dvostruko više truditi. Vrlo nam je važna dvostruka komunikacija i zato sam danas ovdje s vama“.

Voditeljica projekta i predsjednica udruge „Judita“ doc. dr. sc. Vlatka Vukelić okupljenima se obratila s nekoliko zaključaka. Između ostalog, navela je: „ Udruga Judita je pokrenula projekt „Zemlja se trese – ne obitelj“, jer su institucije zakazale. Problemi građana koji su stradali u potresu ne završavaju kada statičar obavi svoj posao. Problemi tada tek počinju. Primijetili smo da građani nemaju ključne informacije, a imaju brojna pitanja koja ne znaju kome uputiti. Mnogi naši sugrađani odustali su od borbe s institucijama, spakirali kofere i otišli u svijet. To je ono što želimo pod svaku cijenu spriječiti. Želimo da obitelji ostanu u Sisku i to je osnovni cilj pokretanja ovoga projekta. Grad bez podmlatka nema budućnost.“

Dodala je i sljedeće: “ U razgovoru s našim sugrađanima detektirali smo probleme s kojima se najviše suočavaju. Na prvom mjestu je egzistencijalna nesigurnost. Dok su domovi označeni crvenim naljepnicama, građani ne znaju koliko dugo će privremeni smještaj biti privremen. Neki čak žive u tzv. ilegalnim kontejnerskim naseljima. Neki su zbog potresa ostali bez posla. Tu su i brojni strahovi. Neki roditelji smatraju da se nisu dostojanstveno ponašali tijekom potresa i da je to ostavilo negativne posljedice na djecu. Osim toga, roditelji su nas upozorili da nemaju kvalitetne informacije iz škola i vrtića. U gradu Sisku roditelji nikada nisu dobili informaciju jesu li vrtići sigurni. Stoga moramo inzistirati na dvosmjernoj komunikaciji između institucija i građana.

Još jedna važna stavka obuhvaćena je ovim projektom, a to su besplatne psihološke radionice. Trenutno je u pripremi internetska stranica gdje će biti sve relevantne informacije, a u procesu izrade je i baza podataka korisnika/stradalnika. 

Predstavljanje projekta Zemlja se trese – ne obitelj u hotelu Panonija
Predsjednica Udruge Judita doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i Marin Šarlija iz Samostalne službe za programe i projekte u području demografije i mladih

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s