Dr. sc. Vukelić za Narod.hr: ‘Pupovac je idejni sljednik Memoranduma SANU’

To je izmišljena i nedokazana teza koja je na tragu Memoranduma SANU“, ističe dr. sc. Vlatka Vukelić u razgovoru za Narod.hr o tvrdnjama SDSS-ovog Milorada Pupovca u kojima spominje “stradale Srbe prije izbijanja i na početku izbijanja ‘sukoba’”.

“Idejni tvorci tog koncepta osvećivanja srpske žrtve je Akademija Srpskih Nauka iz Beograda. Oni su to projektno složili još sredinom osamdesetih godina. Prema tom planu se sustavno provodio genocid na području Hrvatske. Te su postavke vrlo precizno zadane. Pupovac nije idejni tvorac toga, ali je idejni sljednik“, podsjeća dr. sc. Vukelić docentica je na Odsjeku za povijest Fakulteta Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temom djece stradale u Domovinskom ratu.

“Iako su bile očekivane i ove su nas godine izjave gospodina Pupovca iznenadile. Prije svega jer su nevjerojatno drske, iako ih on predstavlja u formi pomiritelja naroda. Argumentirati ću zašto su neprimjerene. Prije svega stoga jer ih izgovara upravo on – sudionik svih tih ratnih zbivanja. Samim tim činom sve izrečeno nema vjerodostojnost i čin je upravo politikanstva kojeg sam ističe kao negativnu pojavu. Koliko je njegova uloga miritelja naroda bila tragična, loša i neuspješna dokaz je upravo Vukovar sa svim tragičnim ishodima, ali i niz pojedinačnih slučajeva i tragičnih sudbina poput one doktora Ivana Šretera“, kaže dr. Vukelić.

“Da zaista postoji vjera u ono što govori Pupovac bi se davno povukao s političke i javne scene te prepustio političke poruke ljudima koji, iako predstavljaju srpsku manjinu u Hrvatskoj, ne nose breme mogućeg veleizdajnika i trgovca sudbinama te žele kvalitetan život u Hrvatskoj za Hrvatsku i sve njezine građane”.

“Dok god on i samo on dominira medijskim i javnim prostorom sve poruke koje se izriču s tog manjinskog spektra su bizarne i štetne, jer uznemiruju sve pogođene ratnim vihorom koji je odredio živote mnogima, a govorimo o stotinama tisuća ljudi“, upozorava.

“Svaki pokušaj relativizacije zločina po principu: samo smo vratili, po meni bi trebao biti zakonski kažnjiv, jer je čak i kao takav potpuno neargumentiran”.

“Duboko vjerujem kako nove generacije srpske manjine imaju drugačiju viziju svoje domovine Hrvatske od Pupovčeve i mislim da je pravo vrijeme pozvati ih na ograđivanje od njegovih nastupa i veći društveni angažman”.

“Također, izvjesno je uvijek i svagdje gdje postoji zločin, mora postojati i kazna. Sve van toga vodi u kaos koji niti jedan sustav ne može izdržati. Država naplaćuje kazne za nepropisno parkiranje, pa je apsolutno nužno kazniti počinitelja ratnog zločina. Time mi kao društvo šaljemo poruku da želimo dobro organiziran život s moralnim postavkama koje se odmiču od Divljeg zapada. Provodeći zakon, štitimo poredak, ne provodeći zakon bojim se, postajemo divlja horda“, zaključuje dr. sc. Vlatka Vukelić.

https://narod.hr/hrvatska/dr-sc-vukelic-za-narod-hr-pupovac-je-idejni-sljednik-memoranduma-sanu?fbclid=IwAR1LLkzO4HrVa8LOgDU0-5-wlWq5eI_Q_13NEky8cTd5cGtnu3ssjNvNfII

Izvor: narod.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s