Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić: “Zar i ti, sine Brute “

In Memoriam Slobodan Praljak

Hrvatska je povijest prepuna heroja, tragičnih sudbina i izdaja. Nekada smo ratovali za careve, nekad za kraljeve, a nekad smo branili našu djedovinu. Neupitna je kroz stoljeća hrabrost hrvatske vojske, neupitna je odličnost hrvatskih generala, ali upitna je bila i izdaja.

Ljudevit Posavski je izdan, kralj Zvonimir također, Zrinski, Frankopani, Eugen Kvaternik…Tragičan je ovo niz kojem se pridružio jos jedan velikan, još jedan ratnik, još jedan veliki general: Slobodan Praljak.

Kao i mnogi velikani prije njega draža mu je časna smrt, od života u kojem je osuđen da je zločinac. Kada s tolikom predanošću i vjerom braniš svoj narod, braniš ljudsko dostojanstvo, braniš život, vlastiti život u zatvoru nije opcija. Ovakva žrtva za osobno dostojanstvo, narod i istinu nije već dugo viđena u “civiliziranoj Europi”, koja je obzir i istinu u jednom trenutku podredila koristi.

Tko je izdao Slobodana Praljka? Izdao ga je njegov brat, pod krinkom lažnog domoljublja, uz poslanje ljudi sumnjivih motiva. Kada se sjetimo podizanja optužnice, sjetiti cemo se i aktera bratoizdaje.

I povijest se i opet ponovila, a Slobodan Praljak je u mnoštvu tužnih i ogorčenih samrtnih rečenica mogao reći: “Zar i ti, sine Brute”.

Počivao u miru Božjem, i hvala ti za Hrvatsku, dragi generale!


doc. dr. sc. Vlatka Vukelić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s