Povjesničarka doc.dr.sc. Vlatka Vukelić: „Likvidacija Ante Paradžika bila je pokušaj likvidacije pravaštva!“

Prije 28 godina, 21.09.1991. likvidiran je prvi potpredsjednik Hrvatske stranke prava Ante Paradžik.

Tragična i prerana smrt istinskog domoljuba ostala je zabilježena kao jedan od najvećih misterija moderne hrvatske države o kojem i dalje postoji zavjet šutnje pod okriljem političkih elita. Opći je stav kako je već pred samu jesen 1991. bilo nužno oslabiti političke struje koje bi mogle formirati zdravu i prije svega domoljubnu strukturu neovisnu od utjecaja UDBA-e koja je pustila svoje krake skrivenog utjecaja u sve institucije za što, s vremenskim odmakom, imamo i dokaze.

O tom utjecaju ratnih godina najbolje svjedoči suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Münchenu gdje su napokon razotkrivene njihove uloge u Jugoslaviji, ali i u Hrvatskoj. Iz perspektive takvih moćnika zaštićenih od svih vlasti, bilo komunističkih ili demokratskih, svakako da im nije odgovaralo iskreno domoljublje i politika čistih računa koju su zagovarali Ante Paradžik, Miro Barešić, Blaž Kraljević ili Ludvig Pavlović.

Ante Paradžik bio je jedan od vođa studenata u vrijeme Hrvatskog proljeća, potpredsjednik Hrvatske stranke prava nakon njenog oživljavanja u RH 1990. i glavni organizator Hrvatskih obrambenih snaga, odnosno prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a u Domovinskom ratu. Samo 11 dana nakon postrojavanja snaga HOS-a na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i dva mjeseca prije pada Vukovara kojem su snage HOS-a htjele pomoći, pod nerazjašnjenim okolnostima Ante Paradžik je ubijen Zagrebu od strane pripadnika MUP-a koji su dobili dojavu kako je riječ o „martićevcima“. Sama činjenica kako su policajci koji su ubili Antu Paradžika dobili dojavu o „martićevcima“ koji napadaju Zagreb u jednoj jedinoj Ladi Nivi, dovoljno pokazuje kako se kreatori ove priče ismijavaju sa zdravim razumom hrvatskog naroda.

Indicije kako iza Paradžikova ubojstva stoji politika nikada se nisu mogle dokazati, ali su definitivno ostavile sumnju kako je UDBA političkim, policijskim i medijskim kanalima sve učinila da se ubojstvo ovog domoljuba banalizira i nikada do kraja istraži. Po istom obrascu, 09.08. 1992., u zaseoku Čule kod Mostara ubijen je i Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u BiH, što je dovelo do raspada HOS u BiH koji je tada bio najorganiziranija vojna formacija koja se borila protiv protiv bosanskih Srba.

Razvoj pravaškoga pokreta, zaustavljen je tada Paradžikovim ubojstvom, i danas – lošim izbornim rezultatima. Danas pravaške političare ne ubijaju mecima, već se to čini riječima i medijskom mašinerijom po diktatu “velikih” stranaka i uhodanom modelu koji je svojedobno prvi prakticirao Ivo Sanader.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s