Međunarodni dan nestalih osoba – 30. kolovoza

Danas je međunarodni dan nestalih osoba.

Hrvatska je posebno pogođena tužnom činjenicom da još ni danas nije poznata sudbina mnogih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu.

Dodamo li tome činjenicu kako su jednaku sudbinu doživjeli mnogi Hrvati nakon 2.svjetskog rata kada su deseci tisuća ljudi nestajali na Križnim putevima, ubijani i zakapani u stotinama masovnih grobnica diljem bivše države, na današnji dan možemo se samo Bogu pomoliti za njihove duše, i prisjetiti se njihove žrtve za Hrvatsku i na današnji dan.

Kako su sudbine nestalih osoba trajno povezane sa ratnim zbivanjima, kao i mirnodopskim razdobljem u kojem je na vlasti bio totalitarni komunistički režim, odgovoran za masovne poslijeratne egzekucije svojih političkih i ideoloških protivnika, važno je pozvati se na usvojene EU norme i smjernice o osudi totalitarnih režima.

Treba moći prepoznati i razdvojiti političare i političke programe koji imaju kontinuitet i dosljednost, od onih koji na instant i populistički način pokušavaju doprijeti do birača, obično zanemarujući i prešućujući najbitnije probleme, a svakom društvu i državnom uređenju problem nestalih osoba svakako jest uteg.

Još smo 2015. godine čvrsto odlučili promovirati istinu o traumi komunističkih zločina koji su u našoj Hrvatskoj činjeni skoro pola stoljeća nad svima onima koji nisu htjeli pognuti glavu pred totalitarnim komunističkim režimom, nad onima koji su željeli europsku, demokratsku, suverenu i slobodnu Hrvatsku. Sukladno smjernicama dobivenima iz EU želja nam je da se i u Hrvatskoj 23. kolovoza svake godine obilježi kao Dan žrtava komunističkog totalitarnog režima.

23. kolvoza 2015. godine

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s