Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić: Proslava obljetnice u Srbu ravna je proslavi „balvan revolucije“

Spomenik ljudima koji su na ražnju pekli svećenika

Iako je znanost već više puta, i kroz znanstvene članke, ali i publicistiku, objasnila događanja u Srbu u srpnju i kolovozu 1941., i dan danas hrvatske institucije dopuštaju zločinačko orgijanje na tome mjestu te ga i financijski potpomažu, piše Predsjednica Udruge Hrvatska Slobodna Desnica, povjesničarka Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Znanstvenici poput dr.sc. Maria Jareba ili izv.prof.dr. Ante Nazora argumentirano su ukazali na činjenice koje jasno negiraju antifašistički predznak širih događaja na području oko Srba te ih povezuju s onime što suvremeni sudovi za ljudska prava nazivaju etničkim čišćenjem. Zar je etničko čišćenje opravdano ukoliko je „razlog“ za njega dovoljno dobar?

U tome vihoru rata, bilo je logično da će kao odgovor na uspostavu NDH srpsko stanovništvo uz potporu monarhističkih krugova iz tadašnje Srbije pokušati ofenzivno djelovanje. Upravo se to, kao i niz drugih posljedica, poput genocida nad lokalnim stanovništvom, dogodilo u Srbu i okolici. Sve to imali smo prilike vidjeti i nakon uspostave suvremene Republike Hrvatske, no zamislite sada da „balvan revoluciju“ danas slavimo kao Dan ustanka!?

Isti modus operandi, istoga susjeda iz istoga razloga i s istim motivom, a mi nismo u stanju stati na kraj takvom omalovažavanju naših predaka, ali i potomaka? Ako netko nije upućen u činjenice, neka pita one koji s njima raspolažu, neka zatraži konačnu istinu i neka ispravi nepravdu staru više od 75 godina. Ili je istina ipak voda preduboka? Nije li policajac Kajkić živi svjedok iskrivljavanja povijesne i činjenične istine? Hoćemo li i na Ovčari slaviti Dan ustanka lokalnog srpskog stanovništva, čime će biti opravdan pokolj nad svim civilima brutalno mučenim i ubijanim?

Slaviti ustanak u Srbu znači rugati se Danu pobjede u Hrvatskoj

Zataškavanje istine o ratnim zločinima dovesti će nas do novih društvenih apsurda, a ne uhvatimo li se u koštac s nepravdom koja nam je godinama kao narodu nanošena, uskoro će isti pojedinci i grupacije s istom retorikom i motivima iste izmišljene događaje „slaviti“ i u Srbu i na Ovčari. Mi smo danas svjedoci vremena, a kao takvi smo i tvorci budućnosti. Što želite da naša djeca uče u školama?

Ovo je važno pitanje za svakog Hrvata danas, jer nacijo, danas mi pišemo te udžbenike!

Predsjednica Udruge Hrvatska Slobodna Desnica,
povjesničarka

Doc. dr. sc. Vlatka Vukelić

1 comments

  1. Istina je svetinja, nas Hrvate zanima samo istina, KODNAS je cijeli 2SRat, samo laž, od srbočetnika i komunista, i domovinsku rat koji smo svi malo stariji vidjeli, hoće i to okrenut u korist srbočetnika sa domaćim izdajicama

    Sviđa mi se

Komentiraj