Hrvatski sveučilišni sindikat prisustvovao svečanoj akademiji o 350. obljetnici Sveučilišta u Zagrebu i 30. obljetnici FFRZ-a

Predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i članica Nadzornog odbora Hrvatskog sveučilišnog sindikata doc. dr. sc. Eva Katarina Glazer odazvale su se pozivu institucije na kojoj imaju sindikalnu podružnicu te prisustvovale svečanoj akademiji.

Akademija je počela predstavom koju je napisao profesor Daniel Miščin, a režirao Matija di Giorgio. Kreativan i dosjetljiv scenski prikaz naišao je na oduševljenje okupljenih.

Središnji događaj akademije bio je govor generala Artura Sose koji je između ostaloga rekao da je važno što je FFRZ postao sastavnicom sveučilišta, napose u vrijeme pluralizma koji je sve više prisutan i u našim krajevima. “Sveza Družbe Isusove i sveučilišta seže u 16. stoljeće, kad su se Ignacije Lojolski i njegovi prvi drugovi susreli na Pariškom sveučilištu. Moglo bi se reći da je Družba Isusova začeta u sveučilišnom okruženju, premda ne izvorno s ciljem osnivanja sveučilišta. Tijekom prvih godina Družbe, Ignacije je svojevoljno slao mlade isusovce na postojeća sveučilišta poput Coimbre i Padove, Louvaina i Kölna. Vrlo je brzo, međutim, Družba počela stvarati vlastite obrazovne strukture, koje su kasnije postala sveučilišta. Ignacije je shvatio veliki apostolski potencijal obrazovanja i nije se ustručavao svrstati ga iznad drugih “redovitih službi”, djelujući na veću slavu i službu Božju te, istovremeno, promičući općenitije dobro. Ignacije je započeo sa svojim predanjem višem obrazovanju jer je dobro koje se može ostvariti kroz obrazovne strukture “univerzalnije”.

Dok razmatramo današnji svijet također moramo gledati prema sutrašnjici. Sveučilišna uključenost, kako je razumijemo u isusovačkoj tradiciji, treba imati kreativni kapacitet koji se iznad svega očituje u sposobnosti da preduhitri vlastito vrijeme, da bude nekoliko koraka ispred svog vremena. To je osobito važno u razdoblju globalizacije i brzih promjena koje digitalna kultura samo ubrzava. Sveučilište je povlašteno mjesto razlučivanja trendova i mogućih učinaka različitih struja globalizacije, kako bi promicalo one koje rađaju cjeloviti život. Imamo razlučiti gdje globalizacije putem standardizacije kultura može ugroziti raznolikost kultura, a gdje, naprotiv, može promicati prigode za interkulturalnost. Čini se da sveučilište također predstavlja povlašteno mjesto za istraživanje duhovnog iskustva religije kao kulturološke dimenzije, potičući nadvladavanje fundamentalizma, rekao je general Arturo Sosa u svome govoru.

Među govornicima na samoj svečanosti bili su ministrica znanosti, Blaženka Divjak, zatim rektor Sveučilišta, Damir Boras te dekan isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Ivan Koprek koji su u svojim obraćanjima izdvojili tradicionalne kršćanske vrijednosti kao dobru bazu za pronalazak odgovora suvremenim izazovima današnjice. Rektor Boras je napose istaknuo potrebu postavljanja adekvatnih materijalnih i financijskih preduvjeta da bi se sveučilišta u Hrvatskoj mogla razvijati, napose ulaganjem u infrastrukturu.

Uz spomenute, među brojnim gostima iz akademskog i društvenog života, te studente, osoblje Fakulteta i Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, nazočni su bili kardinal Josip Bozanić, biskupi Ivan Devčić, Nikola Kekić i Valentin Pozaić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, izaslanik Predsjednice Republike Vladimir Lončarević. Poseban dar, dres s imenom i brojem 31, p. Arturu Sosi predali su predstavnici GNK Dinamo iz Zagreba.

Svečanu akademiju vodio je bivši student, a danas sportski novinar Stipe Sladoljev, a nakon toga je usljedila je konferencija za novinare.

Nakon pozdravnog govora, rektor sveučilišta Damir Boras rekao je kako se prije tri godine isusovački fakultet vratio u “svoj dom” kada je postao dijelom sveučilišta. Dodao je kako ustanove koje primarno nastoje oko znanosti u bitnome sudjeluju i u izgradnji kulture, dok je ministrica znanosti izrazila svoje zadovoljstvo dolaskom generala Družbe Isusove i svega onoga što isusovci rade u izgradnji boljeg društva u Hrvatskoj.

Komentiraj