Znanstveni skup: „Zbrinjavanje kozaračke djece i Dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.“

Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Sisačke biskupije, organiziraju znanstveni skup posvećen problematici zbrinjavanja kozaračke djece, odnosno znanstvenoj obradi tema vezanih uz postojanje Dječjeg prihvatilišta u Sisku (1942.-1943.).

Temeljni je cilj rada znanstvenog skupa propitkivanje činjenica vezanih uz rad i djelovanje spomenutog dječjeg prihvatilišta, kako bi se na znanstvenim temeljima dao kvalitetan prinos razumijevanju navedene problematike. Naime, problematika sisačkog prihvatilišta za djecu – često označavanog i terminom „koncentracijski logor“ – ponajviše je obrađivana još za postojanja komunističke/socijalističke Jugoslavije, pa su i rezultati istraživanja često bili podložni uzusima rada koji nisu bili u skladu sa zahtjevima povijesne struke i metodologije znanstvenog rada. Problematika je uglavnom prikazivana i kroz prizmu djelovanja Diane Budisavljević, kao jedine osobe koja je brinula o spomenutoj djeci. Iako je imala značajnu ulogu u spašavanju djece, cilj je skupa i demistifikacija uloge Diane Budisavljević te propitivanje koliko je taj rad bio (ne)odvojiv od rada Katoličke crkve i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s kojim je izravno surađivala u osiguranju raznih oblika skrbi za ratom ugroženu djecu.

Iako primarno usmjeren na povjesničare, skup ne bi bio lišen multidisciplinarnosti, odnosno temeljna je nakana da u radu skupa osim povjesničara sudjeluju i sociolozi, teolozi i drugi znanstvenici, odnosno stručnjaci kako bi se djelovanje prihvatilišta u Sisku obradilo s više aspekata same problematike.

Stoga Vam Organizacijski odbor, na čelu sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, upućuje poziv za sudjelovanje u radu znanstvenog skupa o Dječjem prihvatilištu u Sisku (1942.-1943.). U svrhu stjecanja što potpunijega i kvalitetnijeg rasvjetljavanja sudbine kozaračke djece i rada Dječjeg prihvatilišta u Sisku – do sada uglavnom politički obojene i ponajprije u službi neznanstvenog etiketiranja Katoličke crkve i njezine uloge za Drugoga svjetskog rata, kao i samog blaženog Alojzija Viktora Stepinca, nadbiskupa Zagrebačkog. Stoga se nadamo se da ćete svojim prilogom doprinijeti znanstvenom skupu.

Organizacijski detalji:
Skup će se održati 30. studenoga 2018. (petak), Sisački biskupski ordinarijat.

Organizacijski odbor:
Izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, mons. Vlado Košić, doc. dr. sc. Ivan Majnarić, prof. dr. sc. Željko Tanjić, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s