Ivan Sklizović: Je li u pitanju građanski odgoj ili građanski preodgoj?

Izvor: Novi Sisački tjednik
Piše: Ivan Sklizović

Screenshot_122.png

Model po mjeri učenika?
Bez/smisao GOO-a

 

Od 1. listopada o. g. u sisačke osnovne škole uveden je Građanski odgoj i obrazovanje, kao izvannastavna aktivnost za učenike petih razreda. Smisao ovoga nastavnoga predmeta je podučiti djecu smislu građanskoga društva te pravima i obvezama članova državne zajednice. Naglasak je stavljen na demokraciju kao vladavinu naroda, slobode pojedinca, toleranciju, nenasilje i sl.

Tehnikalije

Već na početku se nameće pitanje, zašto GOO nije uveden odmah na početku nastavne godine, 3. rujna? Prema riječima pročelnika Gorana Grgurača, „u proteklih godinu dana napravljene su sve pripreme za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja koji će se izvoditi jedan sat tjedno“. Ako je doista sve bilo spremno, zašto nije počelo na vrijeme? Gdje je zapelo?

Također, prema Planu i programu, nastava je zamišljena kroz 35 nastavnih sati. S obzirom na to da program kasni mjesec dana, nastavnicima je na raspolaganju 31 školski sat, pritom ne računajući mogući gubitak nastavnih sati uslijed neradnih dana. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova situacija razriješiti. Primijećujem dvije moguće solucije: ili će se neki nastavni sadržaji „preskočiti“ ili će 35 nastavnih tema biti „nagurano“ u (najviše) 31 sat.

Ako se odabere prvi scenarij, tko će i na temelju čega odabrati koje se nastavne teme ne će obrađivati? Ukoliko se odabere drugi scenarij, utoliko će pojedine teme biti obrađene površno, dakle ne će biti postignut (samo)zadani cilj(evi).

Nadalje, u najavi samoga predmeta rečeno je da je edukaciju (sic!) prošlo 22 nastavnika, a program će provoditi 12 nastavnika u 9 škola. Ovdje nije navedeno tko je provodio izobrazbu (ne edukaciju!) nastavnika i koje su točno kompetencije tih voditelja. Isto tako ostaje otvoreno pitanje koji su bili kriteriji za odabir nastavnika koji će GOO provoditi u školama. Kao što vidimo, gotovo polovica educiranih nastavnika nije dobila priliku novostečeno znanje prenijeti učenicima.

Dodatnu konfuziju izaziva izjava pročelnika Grgurača da će „djeca koja u petom razredu izaberu Građanski odgoj slušati ga do kraja osnovnoškolskog obrazovanja“. Je li u pitanju izborna ili obavezna aktivnost? Koliko mi je poznato, za uvođenje novoga nastavnoga predmeta u škole potrebna je odluka temeljena na javnoj raspravi i privola Ministarstva. Očito je ipak u pitanju izborni, a ne obavezni predmet. No, u tom slučaju, učenik bi trebao imati pravo odustati od istoga, ako ne prije, onda na kraju nastavne godine. Ovako se čini da je učenik, koji iz znatiželje upiše nastavni predmet, prisiljen slušati ga do kraja svojega obaveznoga školovanja, što bi bio prvi slučaj „obaveznoga izbornoga predmeta“.

Posebno je zanimljivo uvođenje ovoga predmeta u trenutcima kada ministrica Divjak radi na reduciranju školskoga kurikula uvođenjem još jednoga eksperimenta (dualno obrazovanje), u kojemu nema mjesta za povijest, geografiju i biologiju. Navodno se radi o rasterećivanju učenika, međutim istovremeno se uvode neki novi programi i nastavni sadržaji. Je li doista riječ o rasterećivanju učenika ili se zapravo radi na tomu da se samo izmijeni postojeći program?

Model po mjeri učenika?

Pri izradi Plana i programa GOO-a za sisačke osnovne škole oslonilo se na tzv. riječki model ovoga predmeta i na pripadajući priručnik. Nejasno je koliko zapravo modela GOO-a postoji i zašto taj predmet nije unificiran. Svojevremeno uvođenje Zdravstvenoga odgoja u škole izazvao je mnoge prijepore, što zbog sadržaja kurikula, što zbog samoga načina uvođenja. No, sam kurikul je bio jedinstven za sve škole, a tiskani priručnici i nastavni materijali rabili su se u svim školama u Hrvatskoj. Možda su neke teme i bile sporne, ali trebale su se obrađivati u svim školama jednako, što očito nije slučaj kod GOO-a.

U suvremenim školama koje bi navodno trebale rasteretiti učenike, GOO predviđa neke prilično zahtjevne teme i mnoge stručne termine. Prostor teksta nam ne dopušta detaljnu obradu sadržaja niti analizu (ne)ispravnosti određenih termina. Napomenimo samo da bi 11-godišnja djeca trebala, između ostaloga, učiti o funkcioniranju mjesnih odbora i lokalnoj samoupravi, o nevladinom sektoru, o poduzetništvu, o zakonu i pravima potrošača itd. Također, trebali bi usvojiti važne i lako razumljive pojmove, npr. asertivnost, aktivizam, (anti)korupcija, plagijat, medijacija, stereotipija, distinkcija spol/rod…

Nije nebitno primijetiti da je Sisak od svih raspoloživih modela odlučio preuzeti upravo riječki. Što je u njemu tako posebno? Odgovor na ovo pitanje vjerojatno leži u tezi naše gradonačelnice da „živimo u vremenu u kojem se dovode u pitanje neke temeljne civilizacijske vrijednosti kao što su antifašizam, rodna ravnopravnost, ljudska prava, pravo na spolnu orijentaciju“.

Bez/smisao GOO-a

Nisam siguran da ijedna država liberalne demokracije ili da ijedan uljuđeni pojedinac zagovara vrijednosti suprotne ovima koje je navela gradonačelnica. Očito smatra da su Siščani zapravo malograđani koji žive na temeljima pogrješnih vrijednosti te da su potrebni progresivni prosvjetitelji, poput nje i Obersnela, koji će podučiti djecu toleranciji i nenasilju. Dosadašnji nastavnici nisu u tomu uspjeli, a roditelji i članovi obitelji su valjda nesposobni. Ako je obrazovni sustav bio manjkav, kako je navedeni dvojac uspio postići toliku razinu naprednosti i tolerancije? Možda nekom vrstom autoiluminacije?

Glavna okosnica GOO-a je pohvala demokraciji. Iako se propagira kritičko mišljenje, ovoj temi se pristupa potpuno nekritički. Prenaglašene su prednosti, a nedostatci spomenuti sramežljivo ili nikako. Bit svega je da je demokracija savršena, a da su svi drugi politički sustavi negativni, gotovo zli. Nužno je biti tolerantan prema svima, osim prema „zadrtim konzervativnim nacionalistima“. Treba se zalagati za pluralnost mišljenja i kritičko razmišljanje, ali ne smije se dopustiti na nekomu „gej nije okej“. Spolna ravnopravnost je bitna, a ipak se sami toga ne drže. Sve tekstove priručnika pisale su žene, a žene su na poziciji uredništva, lekture i korekture. Štoviše, na sisačkom predstavljanju GOO-a nazočile su tri nastavnice i niti jedan nastavnik.

Gotovo sve teme već se obrađuju kroz nastavu prirode i društva, politike i gospodarstva, povijesti, zemljopisa, etike, vjeronauka, sociologije te na satovima razrednika. Tematski, dakle, ne postoji potreba za uvođenjem GOO-a, međutim pristup temama je drukčiji. Hrvatska više nije „država“, nego „zemlja“, a mi nismo „državljani“, nego „građani“. Cilj predmeta je stvoriti kozmopolitske građane, a sam priručnik se zove Učenik građanin. Nebitno je što je ta terminologija u suprotnosti s Ustavom RH

Možda u svemu ovomu leži razlog težnji da se određeni predmeti izbace iz škola. Izbacivanjem povijesti, učenici gube mogućnost objektivnog sagledavanja prošlosti te je lakše stvoriti sliku antifašizma po mjeri kvazi-ljevičara. Izbacivanje zemljopisa otvara vrata ideji tzv. regije, da ne kažem „regiona“. Biologija je postala posebno opasna jer i dalje naučava da postoje samo dvije kombinacije kromosoma – XX (žene) i XY (muškarci). To je u izravnom sukobu s modernim, „nebinarnim“ shvaćanjem čovjeka. Stoga, GOO ispravlja ovu diskriminaciju od strane biologije i polako, umjesto „spola“ uvodi pojam „roda“ kao jedinog relevantnog i ispravnog pogleda na ljudsko biće.

Ne bi me čudilo da s vremenom izbace i sociologiju i etiku, s obzirom na to da one i dalje koriste zastarjeli termin „nuklearna obitelj“, koju, po defniciji, čine žena, muškarac i njihovo potomstvo. Time se očito diskriminiraju poligamne i tzv. dugine obitelji.

Krajnje pitanje se samo nameće: je li u pitanju građanski odgoj ili građanski preodgoj?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s