Ivan Sklizović: Je li Bajagin koncert u Sisku svojevrsni nastavak povijesne suradnje četnika i partizana?

Ivan Sklizović, kolumnist “Novog Sisačkog tjednika” i član Udruge Hrvatska slobodna desnica, za novi broj nST-a osvrnuo se na koncert Momčila Bajagića Bajage u Sisku, u organizaciji Grada Siska.

Screenshot_653.png
Prenosimo cijeli članak iz nST-a:

Kada bismo se u ovim danima, u prvoj polovici rujna, mislima vratili u ratnu 1991. godinu, teško bismo izdvojili neka pozitivna sjećanja. To su dani napada na Sisak, Petrinju, Hrastovicu, Hrvatsku Kostajnicu, Topusko itd. Pozitivna sjećanja su vezana uz 3. rujna i osvajanje prve vojarne JNA u Hrvatskoj, sisačke „Barutane“. Nepuna dva tjedna kasnije, 16. rujna osvojena je vojno-raketna baza u Šašnoj Gredi.

Paralelno s ovim događajima, pobunjeni hrvatski Srbi, uz potporu JNA vrše teška razaranja uglavnom civilnih ciljeva. Tako su 2. rujna, između ostaloga, granatirani petrinjski vrtić i srednjoškolski centar, crkva sv. Lovre te Gavrilovićev silos hrane. 14. rujna pogođen je toranj petrinjske crkve sv. Katarine, a dva dana kasnije poginuo je junak obrane Siska, Marijan Celjak. Jedan od najtežih dana bio je 16. rujna, kada su pripadnici JNA, pod zapovjedništvom ratnoga zločinca Slobodana Tarbuka, kod vile Gavrilović masakrirali 17 hrvatskih gardista.

U spomen na navedene događaje, kada se mnogi prisjećaju teških trenutaka izbjeglištva, progonstva ili pogibije obitelji i prijatelja, sisačka gradska vlast priređuje manifestaciju pod nazivom Sisački dani piva. Ne ću ulaziti u problematiku povezanosti Siska i pivske tradicije niti ću komentirati apsurd da se jedan dan prisjećamo užasnih stvari iz naše prošlosti i polažemo vijence poginulima, a drugi dan priređujemo domaću verziju bakanalija. Osvrnut ću se na koncert koji se održava u sklopu sisačkoga „Bierfesta“.

Očito su sisački vlastodršci odlučili na specifičan, samo njima logičan način, odati počast žrtvama i stradanju mjesta u našoj okolici. Naime, 15. rujna u Sisku će gostovati srbijanski pjevač Momčilo Bajagić – Bajaga. Naravno, u pitanju nije nastup u sklopu turneje, nego koncert koji plaća Grad, odnosno građani Siska. Možda je to svojevrni inat, odnosno „pokazivanje mišića“ sisačke gradonačelnice, s obzirom na to da je Bajagi prije nekoliko dana, na pritisak braniteljskih udruga, otkazan nastup na „Karlovačkim danima piva“. Branitelji su pokušali isto postići i s njegovim nastupima u Varaždinu, Puli i Slavonskomu Brodu, no bezuspješno. Je li se gđa. Ikić Baniček zapitala zašto je to tako?

Ovaj kontroverzni pjevač svoje je nastupe održavao i tijekom Domovinskoga rata, u Kninu i Banjoj Luci. Sada navodi da su u pitanju bili „humanitarni koncerti“, čiji je cilj bio „prikupljanje financijskih sredstava za ratnu srpsku siročad“. Mi ćemo mu, naravno, povjerovati. Siguran sam da mu cilj nije bio podizanje morala vojske tzv. RSK, pa čak ni kada je pjevao Martićevim „Šiltovima“.

Prema svjedočenju pojedinaca, ali i prema zapisima tzv. VSK-a, u Kninu je gostovao čak dvaput. Prvi put 1993. na poziv kninske rock-grupe Minđušari, a drugi put uoči „Oluje“, na poziv svojega bliskoga prijatelja i suradnika Bore Đorđevića. Za neupućene, najveći hit Minđušara je pjesma Armija srpska, u kojoj obećavaju: „Lepa vaša biće groblje…“ Inače, spot za ovu pjesmu snimljen je ’93. na kninskoj tvrđavi.

Bora Đorđević, pjevač nekada popularne grupe Riblja Čorba, posebna je priča. Iza sebe ima čitav niz „zanimljivih“ pjesama; od E, moj druže zagrebački, preko Ćuti, ćuti, ujko, do Srbin je lud. Također, u pitanju je čovjek koji je bio mecena spomenutih Minđušara, ali i ponosni nositelj titule „četnički vojvoda“.

Bajagini obožavatelji u Lijepoj Našoj tvrde na su navodi oko njegovih gostovanja neistiniti i da su dokazi podmetnuti. Ne samo da svjedoci lažu i da su dokumenti tzv. VSK-a krivotvoreni, već je i intervju s Bajaginim priznanjem krivotvoren. Kao „dokaz“ svoje teorije navode činjenicu da ne postoji video-dokaz Bajaginog gostovanja u Kninu.

Pokušajmo se „praviti ludi“ pa dopustiti ovaj argument kao plauzibilan. Gostovanje u Kninu nije jedina sporna stvar kod Bajage. Ovaj „apolitični“ i „nepristrani“ pjevač također je napisao pjesmu Buđenje ranog proleća. Ista je, uz blagoslov autora, uvrštena kao „lajtmotiv“ filma Bore Draškovića Vukovar, jedna priča. Taj film iz 1994. godine pripada krugu srbijanskih propagandnih filmova i u njemu je izjednačena krivnja Hrvatske i Srbije, kako za Vukovar, tako i za Domovinski rat općenito.

Nadalje, Bajaga je vatreni navijač srpskoga nogometnoga kluba Crvena zvezda, koji je poznat po svojim četničkim svjetonazorima i vandalizmu „u ime ‘Velike Srbije’“. Prema vlastitu priznanju, nogomet je počeo pratiti tek u ’80-im godinama prošloga stoljeća, a za Zvezdu je počeo navijati početkom ’90-ih. Podsjetimo, to je razdoblje kada je Zvezdine navijače, Delije, preuzeo Željko Ražnatović – Arkan. To je također vrijeme početka otvorenoga četnikovanja Delija te njihovoga uništavanja Maksimira 13. svibnja 1990. Bajaga se toliko „zaljubio“ u Crvenu zvezdu da je napisao njihovu himnu te neko vrijeme sjedio u Upravnom odboru ovoga kluba.

Bitna je i dugogodišnja suradnja s deklariranim četnikom Đorđevićem. Bajaga je svoju karijeru započeo upravo u Ribljoj čorbi, a nastavio je suradnju s njima nakon njihova razlaza 1984. godine. Bajaga i Bora su prisni prijatelji te često organiziraju i održavaju zajedničke koncerte. Njihova suradnja najviše je urodila plodom 1999. kada su zajednički napisali pjesmu koju rado izvode, Samo sloga Srbina spašava. U njoj se obračunavaju s neprijateljima koji hoće „da se razbije Jugoslavija“ te im poručuju da će „umesto pevanja pogledati ih u oči i pucati bez oklevanja“.

Ukratko, logika Bajaginih obožavatelja je sljedeća: on je vatreni navijač pročetničkoga kluba, druži se s pročetničkim glazbenicima te sudjeluje u snimanju pročetničkih propagandnih filmova, no on sam nije četnik. Zanimljivo je u ovom slučaju, kao i u mnogima drugima, primijetiti podudarnost stajališta srbijanskih (ekstremnih) desničara i hrvatske pseudo-ljevice. Je li to svojevrsni nastavak povijesne suradnje četnika i partizana?

Ivan Sklizović, Udruga “Hrvatska slobodna desnica”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s